Handwerken voor het goede doel

0
Samen hebben wij opgehaald voor het goede doel

Stichting Haarwensen

Website: www.haarwensen.nl
E-mailadres: info@haarwensen.nl Telefoonnr: 0297-745300

Over Stichting Haarwensen

De Stichting Haarwensen is op initiatief van Yvonne de Boer in 2007 opgericht. Mevrouw de Boer is eigenaresse van een haarwerk salon in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Door de werkzaamheden van mevrouw de Boer binnen de haarwerkers branche, kwam zij veel in aanraking met kale kinderen. Wanneer zij één kind blij kon maken met een prachtig haarwerk, zag zij ook de bedroefde gezichten van de kinderen en ouders, voor wie dit financieel niet haalbaar was. Dat de kinderen samen met hun ouders vechten tegen deze onmenselijke ziekte vond mevrouw de Boer al verschrikkelijk, maar dat niet alle kinderen de mogelijkheid hadden om een haarwerk te dragen, was hartverscheurend. Om ervoor te zorgen dat in de toekomst elk kind de mogelijkheid heeft om een pruik te dragen, is op 5 september 2007 de Stichting Haarwensen opgericht.

Stichting Haarwensen is er voor kinderen tot en met 18 jaar, die door medische behandelingen of een andere vorm van alopecia (kaalhoofdigheid) in aanmerking komen voor een haarwerk of pruik. Per jaar verliezen niet alleen zo’n 600 jonge kankerpatiëntjes hun haar door chemotherapie, maar ook veel kinderen met de haarziekte alopecia (kaalhoofdigheid) worden met haaruitval geconfronteerd. Met een kaal hoofd of een zichtbare pruik blijven deze kinderen voor de buitenwereld patiënt. 

Een mooie pruik van echt haar zorgt ervoor dat zij zich weer kind kunnen voelen. Pruiken of haarwerken zijn erg duur en worden vaak maar voor een klein gedeelte vergoed. Daarom is Stichting Haarwensen opgericht. Inmiddels hebben al meer dan 1500 kinderen een kosteloos haarwerk mogen ontvangen.

Lees meer over Stichting Haarwensen

Gedurende een jaar groeide haar zelfvertrouwen en kon onze dochter zich neerleggen bij de situatie.

Nienke, 12 jaar.

Nicole ging voor Handwerkmarkt tijdens de KvK mini-serie “De stap” voor een kennismakingsgesprek bij Stichting Haarwensen op bezoek. 

Hoe kan jij helpen

Voor het maken van pruiken, gebruikt stichting Haarwensen vele afgeknipte vlechten en staarten van kinderen en volwassenen die met veel liefde een flink stuk van hun haar hebben willen afstaan. Op deze bijzondere manier dragen zij bij aan een beetje extra geluk voor een kind. Het maken van een kwalitatief haarwerk is echter zeer arbeidsintensief en kostbaar. Stichting Haarwensen is daarom ook afhankelijk van financiële giften om dit mogelijk te maken. 

Wil jij Stichting Haarwensen graag een handje helpen? Bekijk dan de producten van makers die bijdragen aan deze prachtige stichting. 

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

Website: www.uaf.nl
E-mailadres: info@uaf.nl
Telefoonnr: 030 – 252 08 35

Over het UAF

Vluchtelingen zijn mensen met waardevolle kennis en kwaliteiten. Van echte doeners tot hoogopgeleide denkers. Studenten en professionals die veel kunnen betekenen voor Nederland. Maar… nog steeds lukt het weinig vluchtelingen een opleiding te volgen én een baan te vinden op hun eigen niveau. Onze begeleiding is daarom van groot belang.

Het UAF is een stichting die zich inzet voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals, en voor hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat doen we al sinds 1948. We zijn ervan overtuigd dat íedereen die zijn kennis kan benutten, betekenisvol is in Nederland. Dáárom maken we ons daar sterk voor. Met onze kennis en ervaring adviseren en verbinden we vluchtelingen, onderwijsinstellingen, (lokale) overheden en werkgevers.

Dit doet het UAF 

  • Wij adviseren, begeleiden en ondersteunen studenten en professionals financieel, bij hun studie(keuze) en het vinden van een baan.
  • Wij informeren, motiveren en verbinden de student of professional en iedereen die bij zijn of haar loopbaan betrokken is, zoals onderwijsinstellingen, (lokale) overheden en werkgevers. Door slim samen te werken boeken we het snelst resultaat.

Het verhaal van Dalal

Auteur: Job Hulsman

Dalal was zeventien toen ze Irak verliet. Ze was op dat moment net klaar met haar eindexamen. Eenmaal in Nederland hoorde ze dat ze geslaagd was – met gemiddeld een 9.3. Haar diploma kreeg ze niet opgestuurd. Dalal: ‘Helaas is Nederland een papierenland. Toen ik aan mijn mentor op mijn taalschool vertelde dat ik een medische opleiding aan de universiteit wilde doen, keek ze me met grote ogen aan. “Dat gaat je nooit lukken”, zei ze. In plaats daarvan schreven ze me in voor mbo niveau 1. Ik kwam huilend thuis. Hoe durfden ze?’

Fotograaf: Suzanne Blanchard

Ik wil graag bijdragen aan onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Dalal Ghanim, 23 jaar

‘Ik liet het er niet bij zitten. Ik ben op zoek gegaan naar mogelijkheden en ontdekte dat ik aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mijn vwo in één jaar kon halen. Zonder recht op studiefinanciering of reiskosten vanuit de overheid, maar mét steun van het UAF heb ik het gehaald. Vraag me niet meer hoe.’ Dalal beschrijft de stapel boeken. ‘Dat jaar kreeg ik alle lesstof van vwo 4, 5 en 6 in één keer. En alles in het Nederlands, hè. Juist in die periode had ik veel zorgen om mijn familie en vrienden in Irak. Er waren momenten dat ik gebroken was, dagenlang lag ik in bed. Maar die rotsituatie gaf me ook kracht.

Hoe kan jij helpen

Geef gevluchte studenten zoals Dalal de kans zich te ontwikkelen. Met jouw hulp maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Wil jij het UAF graag een handje helpen? Bekijk dan de producten van makers die bijdragen aan deze prachtige stichting.

Diabetes Fonds

Website Diabetes Fonds: www.diabetesfonds.nl
Website actieplatform: www.diabeatit.nl/actie/handwerkmarkt
E-mailadres: info@diabeatit.nl
Telefoonnr: (033) 462 20 55

Over het Diabetes Fonds

Het Diabetes Fonds werkt aan genezing van diabetes en aan een gezond leven zonder dagelijkse zorgen over diabetes en complicaties. Dit doen we via wetenschappelijk onderzoek en voorlichting, samen met iedereen die ons daarbij helpt!

Impact

De impact van diabetes op het leven en de gezondheid van volwassenen maar ook kinderen en hun ouders is enorm. Elke dag, elk uur, elke minuut het lichaam in de gaten houden want een onvoorziene reactie kan fataal zijn. En al doe je nog zo je best: je best is nooit genoeg. De bloedsuiker is met de hand gewoon niet goed genoeg te regelen. Daardoor is bij kinderen soms al zo’n 6 jaar na de diagnose het eerste begin van schade aan organen en bloedvaten meetbaar.

Lees meer over het Diabetes Fonds

We stellen je heel graag voor aan Bloem

‘Hoi, ik ben Bloem! Ik ben 13 jaar, woon in Breda en ik heb diabetes type 1. Ik zit in de brugklas en ik houd van tekenen, pianospelen en karate. Maar diabetes is daar altijd bij. Gewoon ALTIJD.’

‘Altijd moet ik rekening houden met diabetes en dat vind ik heel vervelend. Ik heb nooit rust. Het is elke dag heel vaak bloedsuiker meten. Ik moet mezelf de hele tijd in de gaten houden, opletten wat ik eet, rekening houden met gym. Prikken, meten, spuiten, eten. De hele dag door, elke dag.’

‘Als mijn bloedsuiker te laag is, voel ik me heel erg moe. Dan lijkt het net of alles om me heen in een droom is. Ik kan dan ook flauwvallen, dat is niet fijn op school. Als ik hoog zit, krijg ik hoofdpijn, ben ik moe of heel druk of verdrietig. Als ik ergens ben dan ben ik soms zo moe dat ik naar huis moet gaan. Bij vriendinnen logeren gaat ook niet, omdat er wat mis kan gaan en die ouders natuurlijk niet weten wat ze moeten doen.’

Lees meer over het verhaal van Bloem →

Mijn vader en moeder zeggen dat ze al ver zijn met een kunstalvleesklier die ervoor zorgt dat ik zelf niets meer hoef te doen. Dat zou superfijn zijn, want dan hoef ik niet meer de hele dag op te letten. Dan kan ik alles gewoon doen, net als andere kinderen.'

Bloem, 13 jaar