Makersverhalen

Marlies Dinnissen

Even voorstellen aan...

Ik ben Marlies (32), een geboren Arnhemse en na wat avonturen hier ook weer neergestreken. Ik woon met mijn vriend en huisdieren boven mijn winkel/atelier in het Modekwartier. Ik maak sieraden van zilver en keramiek. Dat laatste houdt in dat ik een stukje kan zagen en slijpen uit een scherf, gebroken vaas, servies, dakpan, noem maar op. Dat doe ik in opdracht en als vrij werk. Ik bedenk – samen met de klant – welke vorm het moet zijn en zet het daarna in het zilver, zodat je een dierbaar voorwerp dichtbij je kan dragen. Het kan een emotionele lading hebben voor klanten maar je kan ook gewoon verliefd worden op een hangertje in de etalage of een cadeautje kopen voor je moeder. Best of both worlds. 

Zilver, edelstenen en keramiek

Ik ben afgestudeerd als interieur ontwerper. De studie vond ik tof, maar de realiteit blijkt een stuk minder creatief. Als hobby was ik tijdens de opleiding bezig met het maken van sieraden van oa kunststof, katoen en hout. Ik vond een edelsmeden cursus en langzaam heeft dat mijn leven overgenomen. Ik heb niet op de vakschool edelsmeden gezeten. Het is echt een hobby die uitgegroeid is tot mijn werk, wel onderlegd natuurlijk met mijn ontwerp opleiding.  Ik werk alleen met zilver, soms met een detail in koper of alpaca. Daar kwamen edelstenen bij en inmiddels is keramiek de grote aanvulling.  

Naast de expressieve waarde die sieraden al hebben, kan ik nieuw leven geven aan iets wat je dierbaar is maar helaas is gebroken of maar in de kast staat’. Ik ben nog geen keramiek/porselein tegengekomen waar ik niet iets tofs van kon maken. Zo wordt dat oude bordje van oma ineens een ketting voor jou, oorbellen voor je zus, een ring voor je nicht etc. Het keramiek wat ik gebruik, of waar klanten mee binnen komen, bepaalt de eerste stap. De afbeelding of het patroon geeft vaak al kaders aan, al kan je die ook negeren natuurlijk. Het zilver gebruik ik soms alleen praktisch om het keramiek draagbaar te maken, soms voegt het ook iets decoratiefs toe. Mijn vormentaal is eenvoudig, ik hou ervan als je sieraden kan combineren en het patroon of de kleur een statement kan maken. Er zit af en toe wel een flinke eyecatcher tussen, dat houdt het spannend. 

Ik hoop dat mijn sieraden mensen bewust maken van hoe tof en expressief sieraden kunnen zijn, zeker als iets handgemaakt is aan de hand van jouw wensen.

Schatzoeken

Werken met mn handen vind ik het allerleukste om te doenIets voor je ogen laten ontstaan geeft zo’n voldoening. In edelsmeden komt dat handwerk samen met de vrijheid van ontwerpen en de toegankelijkheid die zilver biedt. Mijn eigen visie zit in het schatzoeken. Kringloopwinkels, markten, bospaadjes in de gaten houden om een mooi stuk te vinden en te gebruiken op een manier die andere mensen vaak niet zien. Dat geeft echt een kick. Daarbij is mijn werk heel duurzaam, ik gebruik zoveel mogelijk recycled zilver en het keramiek is per definitie al hergebruikt. 

Duurzaam en handgemaakt

In de toekomst doe ik het liefst hetzelfde als nu. Ik ontwikkel natuurlijk als ondernemer en ontwerper maar ik zou nooit een sieraad ontwerpen en het uitvoeren uit handen geven. Dat is juist wat ik er zo leuk aan vindt. Voor mij zit groei meer in mindset en het soort opdrachten die ik wil doen. Het lijkt me tof om in de toekomst meer grote en ingewikkelde sieraden te maken. Ik heb tijdens de lockdown al wat geëxperimenteerd hiermee (altijd wat te doen!) en hier zou ik meer tijd voor willen maken.  

Ik hoop dat mijn sieraden mensen bewust maken van hoe tof en expressief sieraden kunnen zijn, zeker als iets handgemaakt is aan de hand van jouw wensen. En tegelijkertijd dat dat geen honderden euro’s hoeft te kosten. Het lijkt alsof er in onze wereld van snelle consumptie toch ook meer mensen waardering hebben voor duurzaam en handgemaakt. Dat is een win-win: je maakt een echt persoon blij, je hebt een uniek sieraad/cadeau met een speciale betekenis en besteedt je geld op een duurzame manier. 

Volg Marlies op

Categorieën

Nieuwste blogs

Socials

Vind jij onze blogs leuk om te lezen en wil je graag meer Nederlandse makers leren kennen? Like dan onze Facebook pagina